tirsdag 14. september 2010

Mirakelfrukt

De siste par-tre årene har det i ulike media versert historier om et bær som gjør at alt som er surt vil smake søtt. Tygg på et bær, og spis så mye sitron du vil uten at det smaker surt! Ikke rart at dette bæret har fått navnet mirakelfrukt.

Årsaken til denne effekten er et protein som har fått navnet miraculin (proteinstrukturen vist her er hentet fra det sveitsiske "protein structure homology-modeling service"*).

Bærene som vokser i tropiske strøk har kort holdbarhet etter høsting og er derfor lite egnet til eksport/transport. Sist sommer bestilte jeg derfor en pakke med mirakelfrukttabletter for å prøve ut dette. Disse tablettene skal være frysetørket mirakelfrukt, og etter å ha sugd på en tablett i noen minutter prøvde jeg å smake på en rekke mer eller mindre sure matvarer:

- eplejuice
- ren askorbinsyre (C-vitamin, pulver)
- balsamicoeddik
- skummet kulturmelk
- grapefrukt
- grønne druer
- sitron
- lime
- mango
- appelsinjuice
- "sure føtter" (gelégodteri)
- tomat
- indian tonic water
- hvitvins- og rødvinseddik

Resultatet av hvordan dette smakte og litt bakgrunn om mirakelfrukten og mirakulin kan leses på bloggen fooducation.org.


Erik Fooladi
Høgskulen i Volda



* Referanser til Swiss-model protein structure
Kiefer F, Arnold K, Künzli M, Bordoli L, Schwede T (2009). The SWISS-MODEL Repository and associated resources. Nucleic Acids Res. 37, D387-D392.

Jürgen Kopp and Torsten Schwede (2004). The SWISS-MODEL Repository of annotated three-dimensional protein structure homology models. Nucleic Acids Res. 32, D230-D234.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.