Årsaken til denne effekten er et protein som har fått navnet miraculin (proteinstrukturen vist her er hentet fra det sveitsiske "protein structure homology-modeling service"*).
Bærene som vokser i tropiske strøk har kort holdbarhet etter høsting og er derfor lite egnet til eksport/transport. Sist sommer bestilte jeg derfor en pakke med mirakelfrukttabletter for å prøve ut dette. Disse tablettene skal være frysetørket mirakelfrukt, og etter å ha sugd på en tablett i noen minutter prøvde jeg å smake på en rekke mer eller mindre sure matvarer:
- eplejuice
- ren askorbinsyre (C-vitamin, pulver)
- balsamicoeddik
- skummet kulturmelk
- grapefrukt
- grønne druer
- sitron
- lime
- mango
- appelsinjuice
- "sure føtter" (gelégodteri)
- tomat
- indian tonic water
- hvitvins- og rødvinseddik
Resultatet av hvordan dette smakte og litt bakgrunn om mirakelfrukten og mirakulin kan leses på bloggen fooducation.org.
Erik Fooladi
Høgskulen i Volda
Høgskulen i Volda
* Referanser til Swiss-model protein structure
Kiefer F, Arnold K, Künzli M, Bordoli L, Schwede T (2009). The SWISS-MODEL Repository and associated resources. Nucleic Acids Res. 37, D387-D392.
Jürgen Kopp and Torsten Schwede (2004). The SWISS-MODEL Repository of annotated three-dimensional protein structure homology models. Nucleic Acids Res. 32, D230-D234.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.