fredag 21. oktober 2011

Ny faggruppe i Norsk kjemisk selskap?

Under Naturkonferansen 20.10 samlet kjemilærerene seg til et kveldsmøte for å diskutere opprettelse av en faggruppe for kjemiundervisning i Norsk Kjemisk Selskap (NKS). Som innbydere sto Gudveig Åmdal IMT ved UMB, Kirsten Fiskum Naturfagsenteret og Brit Skaugrud Skolelaboratoriet for kjemi ved UiO. Kirsten Fiskum ledet møtet (bilde øverst).

Forslaget fikk tilslutning fra de ca 30 som møtte. Det ble nedsatt et interimsstyre med May Britt Stjerna Nesbru vgs som leder (bilde nederst). Interimsstyre fikk i oppdrag å foreslå for hovedstyret i NKS at en Faggruppe for kjemiundervisning skulle opprettes. Et forslag til vedtekter forelå og ble vedtatt på møtet. Om hovedstyret gir forslaget sin tilslutning på et møte i desember kan faggruppen bli opprettet på rådsmøtet i NKS som holdes i april 2012.

Noen lærere med Gudveig Åmdal i spissen etablerte en kjemilærerforening på Ås for noen år siden, men etter det første året døde aktiviteten ut. Hun ser faggruppen som en fortsettelse av det de startet. NKS opprettet en faggruppe for kjemiundervisning i 1976 med Leiv K. Sydnes som leder. I 1978 overtok Vivi Ringnes som leder, men da hun ga seg etter ti år, døde virksomheten hen. Det er nå så lenge siden at NKS mener at faggruppen må opprettes på nytt.

På møtet ble Kari Feren HiST, Kirsten Fiskum Naturfagsenteret, Magne Olufsen UiTr og Kristian Steffensen Røyken vgs valgt som styremedlemmer.  De fikk som mandat å utforme en strategiplan (visjon-kartlegging-handlingsplan) for faggruppen for perioden 2012-2014, og legge denne frem for faggruppens årsmøte. Dessuten å arrangere minst et fagforum som er landsdekkende eller flere regionale samlinger med samme tema. Selvfølgelig under forutsetning at NKS oppretter faggruppen.


Til slutt oppklarte Arvid Mostad i et foredrag hva det egentlig betyr når biologer snakker om energirike bindinger når kjemikere hevder at det kreves energi for å bryte en binding. Arvids poeng er at energi forbrukes eller frigjøres i en prosess. Når biologer sier at bindingene i f. eks. adenintrifosfat (ATP) er energirike så tenker de egentlig på at når en P-O binding brytes i ATP så er det i en reaksjon med vann hvor det dannes ADP og fosforsyre. Og i den reaksjonen avgis energi (DG < 0).  Det samme er tilfelle når vi sier at sukker er et energirikt stoff. Da mener vi egentlig at energi frigjøres når sukker reagerer med oksygengass (forbrenner).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.