søndag 15. mai 2011

Tinder og banditter

Jeg vil anbefale boken i bildet som feriebok. Den ble  utgitt i 1943, men er fortsatt i salg. Den handler om en tur til Korsika som  studentene, Alf og George, foretok i påsken 1909. De var 20 år og studerte ved høyskolen i Zürch (ETH). De hadde lite penger, men de slo seg frem og opplevde mye på sin påskeferie skildret med stort humør og humor av Alf i en stille periode under krigen 1940-45. B-en i Alf B. Bryn står ikke for banditt, men navnet (Bonnevie) bringer ham i nær kontakt med bandittene på Korsika.

De var begge spesielle personer som levde spesielle liv. Alf arbeidet først i sin fars patentkontor, men startet i 1927 sitt eget.  Det høres ikke særlig spennende ut, men som han skriver som 25-års student: Har i tidenes løp hatt en rekke alvorlige interesser, bl.a. for tindebestigning, automobilsport og senest for golf. Han skrev tre bøker om Peter van Heeren, en norsk James Bond før Ian Fleming, og tok en doktorgrad ved UiO om oppfinnelseshøyde. Liker du tonen i Tinder og banditter, vil du også like bøkene om Peter van Heeren.

Men hvem var George? Hva George gjorde etter turen til Korsika skriver ikke Alf noe om, men han gir noen tips som gjør det mulig å finne ut hvem han var. Hans fulle navn var George Ingle Finch. Han var født i Australia i 1888 og døde i London i 1970 (21 år etter Alf). Han ble utdannet som kjemiingeniør ved ETH og etter krigstjeneste i den engelske hær i første verdenskrig, ble han ansatt ved Imperial College London hvor han endte som professor i anvendt fysikalsk kjemi. Han pensjonerte seg 64 år gammel, og ble da direktør for the National Chemical Laboratory i India i fem år.

I 1938 ble George fellow av the Royal Society med følgende begrunnelse: Distinguished for his knowledge of Chemical Physics and Electrochemistry, and particularly for his researches upon the electrical conditions and structure of catalytic surfaces, the mechanism of ignition and combustion in electrical discharges, and upon electron diffraction and its applications to the study of surface structure. His outstanding skill in the design of instruments and experimental methods has enabled him greatly to increase the accuracy of measurements in connection with electron diffraction and cathode-ray oscillography.  

Både Alf og George fortsatte som tindebestigere. Alf er særlig kjent for førstegangs-bestigningen av Stetind etter en dramatisk tur. George rakk nesten opp til Mount Everest i 1922, tretti år før den ble besteget første gang. Han introdusert da bruk av oksygengass i en selvkonstruert beholder, men hans samtidige så det som på grensen til juks. Siden er bruk av oksygen kommet i alminnelig bruk til klatring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.