onsdag 4. mai 2011

Hva kan du bli med kjemi hovedfag?

Mye forskjellig! Kanskje du kan lære av hva som skjedde med dem som valgte kjemi hovedfag tidligere?

Kjemi hovedfag med en selvvalgt hovedoppgave ble innført ved Universitetet i Oslo i 1905. De første som fullførte studiet tok eksamen for 100 år siden. De tok da Matematisk-naturvitenskapelig lærereksamen. Den svarer til dagens mastergrad, men den faglig bredden var større.

Vi skal se nærmere på de 8 første. De tok eksamen fra 1909 til 1912 omtrent 6 til 7 år etter at de hadde fullført datidens videregående skole.

  1. Knut Stahrfoss. Han hadde tidligere tatt apotekereksamen og endte som apoteker på St. Hanshaugen apotek etter et mellomspill som forsker i utlandet og en doktorgrad i Geneve. 
  2. Einar Storm overtok Storms chemiske Laboratorium etter sin far.  Storms utvikler og produserer aroma og konsentrater, er fortsatt i drift og drives av Einars oldebarn.
  3. John Andersen Somdal dro til USA, tok en mastergrad ved University of Wisconsin og arbeidet en tid i amerikansk aluminiumindustri. Han kom tilbake i 1917 og ble ansatt i A/S Norsk Aluminium Company i Høyanger. Etter noen år ble han overflyttet til hovedkontoret i Oslo. Der ble han hele livet som overingeniør. Han introduserte bruk av stålaluminiumlinjer for kraftoverføring i Norge.
  4. Sverre Bruun ble lektor i Tønsberg etter eksamen og fortsatte der livet ut. Han skrev en lærebok i kjemi for gymnaset i 1914 og fortsatte med å skrive lærebøker i kjemi og fysikk for skolen resten av livet. Han ble 101 år!
  5. Arthur Fredrik Thuesen endte som lektor på Nissen skole. Før det underviste han kronprins Olav og senere prinsessene Astrid og Ragnhild i kjemi og fysiologi. Fra 1920-36 var han bibliotekar på Kemisk laboratorium ved universitetet. Han er mest kjent som boksamler og bibliografiforfatter.
  6. Hans Oskar Andersen ble lektor på Ris skole i Oslo og avsluttet som rektor på samme skole.
  7. Torbjørn Gaarder ble ansatt på Biokjemisk institutt ved Bergens museum hvor han ble professor i 1931. Han tok en doktorgrad i Oslo og endte som professor i kjemi ved Universitetet i Bergen.
  8. Hans Svendsen ble lektor på Gjøvik.

Odd Hassel tok eksamen i 1920 som nummer 18, og først etter at 22 menn hadde tatt kjemi hovedfag, tok den første kvinnen eksamen i 1923. Det var Liv Gleditsch, søster til Ellen Gleditsch. Liv ble lektor på Hegdehaugen gymnas.

Som du ser er muligheten for en med kjemi hovedfag mange: Undervisning, forskning og utvikling.

Synes du det er lenge siden? Vel jeg har truffet to av dem. Andersen som elev på Ris og Gaarder som student i Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.