tirsdag 14. desember 2010

Julepresang fra Klif til oss alle

Med Aftenposten i desember følger et bilag på 24 sider fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).  Bildet viser halve forsiden. På den andre halvdelen står det:  Du kan gjøre en forskjell. De farlige stoffene kalles verstingsstoffer, og vi oppfordres til å være krevende kunder å spørre i butikken om en vare vi ønsker å kjøpe inneholder helse- eller miljøskadelige stoffer.

Med dagens stadig mer følsomme analysemetoder vil jeg tro at alle varer inneholder stoffer som er registrert i Reach som helse- eller miljøskadelige (og enda flere som ennå ikke er registrert). Jeg vil minne om hva grunnleggeren av toksikologien, Paracelseus (1493-1541), påpekte at det er ikke stoffet men mengden som er giften. I litt flere ord hevdet han for snart 500 år siden:

Alle stoffer/ting er gift og ingen stoffer/ting er uten gift,
men bare mengden/dosen gjør stoffet/tingen giftig.

Det burde Klif understreke, ikke bare skremme folk nå når kjemikere har metoder til å påvise nesten alt i nesten alt!

Spørsmål Klif burde stille er: hvor mye verstingstoffer kan vi få i oss slik vi normalt bruker julepresangene?

Mange er i mot tilsetningstoffer (E-stoffer). Men bruken av tilsetningsstoffer er regulert, effekten av dem grundig studert og de tilsettes av bestemte grunner. Det er ikke tilfelle for alle de stoffene som er der fra naturens side. De kreves ikke oppgitt.
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.