mandag 11. oktober 2010

Rødt slam (red mud)

Aluminiumoksid (Al2O3alumina) fremstilles fra bauxitt.  Det som blir igjen av bauxitten kalles rødt slam. Bergarten bauxitt er et forvitringsprodukt av forskjellige alumiumholdig mineraler.

Bildet viser et åpent dagbrudd av bauxitt i Ungarn. Bauxitten knuses og behandles med varm ca 40% (17 mol/L) natronlut under trykk i en prosess oppfunnet  i 1887 av østerrikeren Karl Bayer (1847-1904). I prosessen løses aluminiumoksidet som aluminat (Al(OH)4-). Det som ikke løses filtreres fra og deponeres. Det var demningen rundt et slikt deponi med rødt slam som brast i Ungarn.

Den røde fargen skyldes jernhydroksider/silikater i slammet. Slammet, som er sterkt basisk, inneholder også andre silikater med forskjellige metallkationer i variable mengder avhengig av den lokale bauxitten. Dessverre er det ingen bruk for det røde slammet så det blir liggende der aluminiumoksidet fremstilles. Hvis produsenten må gjøre noe med det, vil prisen på aluminiumoksidet bli høyere. Jeg vil tro at en opprensning etter hvert vil tvinge seg frem over hele verden.

Det finnes mange andre bergarter/mineraler som inneholder aluminium, men aluminiuminnholdet er mindre og fremstilling av alumina fra dem dyrere. Blir utgiftene med å fremstille alumina fra bauxitt høyere, kan det gjøre andre råstoff og andre fremstillingsmetoder aktuelle. En grønn, økonomisk fremstillingsmetode av aluminium mangler.
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.