fredag 29. oktober 2010

Fosfat i fisk

NRK har de siste dagene publisert skremselspropaganda om tilsetning av fosfat til fisk i beste sendetid (Dagsrevyen klokken 19). Hvorfor opplyser de ikke at alle cellene i alle planter og dyr inneholder kjemisk bundet fosfor? Et voksent menneske inneholder ca 1,5 kg fosfor regnet som fosforpentoksid. Tenk på nukleinsyrene DNA og RNA hvor fosfatgrupper er en essentiell byggesten. Tenk også på energibæreren ATP: adenosintrifosfat. De samme stoffene finnes i maten vi spiser. Når den er fordøyet utskilles fosfaten  i urinen. (Og i urin ble fosfor en gang på 1600-tallet oppdaget og fremstilt.)

Det er tillatt å tilsette fosfat etter dagens regler og ikke bare til fisk, men også til kjøtt og kaker.  Fosfatene fungerer som et vannbindende middel og mengden er max 5 g per kg vare (regnet som fosforpentoksid). Det er ikke mengden fosfat man ønsker å begrense. Vi tåler godt fosfat. Som påpekt ovenfor produserer vi det selv i kroppen, og det som kommer fra tilsetningsstoff i maten er lite i forhold til det.  Det vi ønsker å begrense er mengden vann produsenten kan få inn i fisken. Vann tåler vi også godt, men da vi kjøper fisk (og kjøtt) etter vekt, ønsker vi ikke å kjøpe store mengder vann!
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.