søndag 25. september 2011

Tvillingtårnenes fall

For ti år siden, 11 september 2001, kollapset tvillingtårnene i New York omtrent en time etter å ha blitt truffet av hvert sitt fly. Det gikk fort - så fort at det har vært spekulasjoner om det var plantet eksplosiver i selve bygningen før flyene traff.

Nå har en norsk metallurg ved Sintef i Oslo, Christian J. Simensen, publisert en rimelig forklaring på hva som skjedde. Den ble offentliggjort i Norge på Schrødingers katt 15. august, men jeg synes fremstillingen i programmet var dårlig. Jeg gjentar derfor Simensens forklaring her.

Simensen påpeker at flyet var laget av aluminium (omtrent 30 tonn) og traff tårnene med en stor mengde flybensin i tankene (minst 10 tonn). Flyet stoppet omtrent midt i hvert tårn omgitt av materiale (gips og armeringsstål) fra vegger og gulv. Dette materialet pakket seg rundt flyet og fungerte som en digel. Bensinen brant og varmet aluminium opp til smeltepunktet som jo ikke er mer enn 660 oC. Smelten rant nedover og traff vann som ble sprøytet ut av sprinkleranlegget som automatisk trådde i funksjon pga av brannen. Vann og aluminium reagerte heftig og ga hydrogengass som blandet med luft ga knallgass som eksploderte og ødela bygningen nedenfor der hvor flyet traff. Dermed sviktet det som holdt bygningen over oppe, og bygningen kolapset. Mange registrerte eksplosjoner like før tårnene falt sammen, og tolket eksplosjonene fra eksplosiver som var plassert i tårnene på forhånd. Simonsens gir en rimelig forklaring på eksplosjonene og overflødiggjør at det sto en konspirasjon bak tårnenes fall.

Alle som har undervist i kjemi vet at det er vanskelig å få over til studentene/elevene at på tross av at aluminium er meget reaktivt  (standard reduksjonspotensiale på -1,66 V) så bruker vi gryter av aluminium og bygger fly av aluminium. Grunnen er det meget tette oksidlaget som hindrer aluminium å reagere videre med oksygen i luften og vann i gryten.  Oksidlaget kan løses ved å dyppe en aluminiumbit i sterk natronlut (NaOH(aq)), og når oksidlaget er løst vil metallet reagere heftig med luten. (Det er det som skjer når man tilsetter fast plumbo til en tett vask.)

I tårnene smeltet aluminiumet, smelten var uten oksidlag, og da det traff vannet fra sprinkleranlegget reagerte metallet, og det ble utviklet hydrogengass. Hydrogengassen reagerte eksplosivt med oksygenet i luften og tårnene styrtet sammen på grunn av vekten av tårnene over der flyene traff.

Figuren (og historien) er hentet fra Christian J. Simensen: Why the World Trade Center collapsed. Aluminium International Today Volum 23 No. 3 - May/June 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.