fredag 16. september 2011

Robert Wilhelm Bunsen

Den berømte kjemiprofessor i Heidelberg, Robert Wilhelm Bunsen, ble født 31. mars 1811 så vi kan feire hans 200-års dag i år. Han er kjent  som oppdager av to grunnstoffer: rubidium og cesium. De oppdaget han sammen med GustavRobert Kirchhoff ved å bruke optisk spektroskopi i 1860-61. De var pionerer i denne metoden som åpnet ikke bare for å bestemme grunnstoffer i prøver fra jorden, men også å bestemme hvilke grunnstoffer som finnes på andre kloder i verdensrommet. At det var de samme grunnstoffer der som her åpnet et svimlende perspektiv for datidens mennesker.
Eldre kjemikere husker Bunsen best for bunsenbrenneren. Det var gassbrenneren på alle kjemilaboratorier i hele verden så lenge man brukt gass fra kull. Den gassen inneholdt omtrent 50 % hydrogengass, men da den gassen ble erstattet med propan eller butan passet ikke bunsenbrenneren lenger.
Bunsen var en inspirerende lærer i perioden han underviste i Heidelberg fra 1854 til 1888 og han hadde flere tusen studenter som kom fra hele Europa og Amerika. Mange tok en doktorgrad som var litt enklere i Heidelberg under Bunsen enn etter hans tid. Studenten leverte ingen avhandling, men måtte bestå en muntlig prøve. Den startet med en oversettelse fra gresk eller latin og endte med en eksaminasjon om moderne kjemi.
Jeg vet om to norske som studerte i Heidelberg i Bunsens tid. Det var Peter Waage (1833-1900) og Frantz Peckel Møller (1834-1901). De var studievenner og dro til Heidelberg etter råd av deres kjemilærer, Adolph Strecker (1822-71). Peter overtok stillingen etter Strecker ved universitetet i Christiania. Frantz overtok Svaneapoteket etter sin far Peter Møller, men ga det fra seg igjen for å gjøre farens medisintran kjent over hele Europa.
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.