onsdag 31. august 2011

En kvinnes bidrag til kjemien

Ett av målene for Kjemiåret 2011 er å synliggjøre kvinners bidrag til kjemien. Den mest berømte kvinnelige kjemiker er Marie Sklodowska Curie (1867-1934). Hun hadde fødselsdag 7. november, og den dagen i år vil hun bli feiret i Oslo bl.a. med et symposium i Gamle festsal i Domus Academica.

I påvente av det møtet kan jeg gjøre oppmerksom på en bok som nylig ble publisert: European Women in Chemistry utgitt på Wiley og innkjøpt til biblioteket på Kjemisk institutt. I boken blir 54 kvinner presentert, men dessverre ingen norske. Vår mest berømte kvinnelige kjemiker er Ellen Gleditsch (1879-1968) som arbeidet sammen med Marie Curie i noen år. Om henne er det nylig skrevet en artikkel av Trine Nickelsen i jubileumsutgaven av forskningsmagasinet Apollon 3/2011. Jubileumsutgaven distributeres sammen med dagens Aftenpost så den vil få en vid lesekrets.

Jeg vil også gjøre oppmerksom på et hjemmeintervju med fru Curie publisert i 8. årgang av Urd 1/1904. Bildet er fra artikkelen.
Intervjuet ble foretatt av Erik Lie som blir møtt i døren av fru Curie etter å ha ringt på. Han tror først at hun er piken, gir henne sitt kort, men hun svarer, med en lett fremmed aksent at hun er selv Fru Curie. "De brune Øine spiller saa levende og intelligente, som de kun gjør det der, hvor de gir Udtryk for noget mere end Hus- og Kjøkkenanliggender. - Det er vel Nobelpræmien - ? spør hun leende, i det hun peger hen paa en Stol." Hun forteller Lie om sitt liv og avslutter med å fortelle at hun nå er lærerinne på Ecole normal supérieure i Sèvres, og det vil hun fortsette med. Hun sier at "Nobelpræmien kommer godt med for De maa vide at de Penge kunde ikke falde heldigere. Det har kostet os store Udlæg at drive vore Eksperimenter - og vi har ikke havt Rigdom at øse af, det kan jeg forsikre Dem!"

På spørsmål fra journalisten forteller hun om bakgrunnen for arbeidet hun og mannen har gjort. Til slutt spør Lie: Var det ikke underligt for Dem som ung Dame at give sig af med at dyrke videnskabelige Studier her i Frankrige, hvor man jo ikke er vant til, at Damer..
- Husk at jeg er Polakinde, svarede hun. Vi er vant til at gjøre, hvad vi vil. Og saa traf jeg hurtig min Mand, som hjalp mig i et og alt."

Intervjuet er datert desember 1903. Da var Marie 36 år og datteren Irène 6 år. Det var ennå 3 år til mannen Pierre dør, og 8 år til hun ble tildelt Nobelprisen i kjemi.

Hvem var journalisten, Erik Lie, som den gang var 35 år? Han var sønn av forfatteren Jonas Lie (1833-1908) og far til politiministeren under krigen Jonas Lie (1899-1945).
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.