søndag 31. juli 2011

Misbruk av nitrater

Mange på Kjemisk institutt i Oslo var sterkt kritiske til programmene i serien "Ikke gjør dette hjemme" på NRK. I et program i januar ble det vist hvordan man kunne lage en bombe av kunstgjødsel og diesel som de tente med dynamitt. Det er omtrent samme blanding sannsynligvis terroristen i Oslo brukte 22. juli. Men ingen bør påstå at Breivik var inspirert av dette TV-programmet. Oppskriften fantes allerede på nettet.

Oppskriften står i hovedtrekk også i Store norske leksikon. Det eneste man må vite er at hovedingrediensen er ammoniumnitrat som i leksikonet gis forkortelsen AN: "Porøse AN-korn (såkalte «prills») kan suge opp olje. 6 % olje gir oksygenbalanse og sprengstoffet ANFO (fra ammonium nitrate/fuel oil). Dette er svært håndteringssikkert og kan fremstilles på bruksstedet. Men initieringen krever spesielle forsterkerladninger." Også tilsetning av aluminiumpulver er nevnt.


Når vi underviser om nitrater forteller vi historien om Birkeland og Eyde, og hvor viktig deres Norgessalpeter var for matproduksjonen. Men i fremtiden bør vi understreke at 75 % av svartkrutt er kaliumnitrat, og  ofte var mengden nitrat tilgjengelig den begrensende faktor for de krigførende. Og Haber-Bosch-prosessen ble utviklet i Tyskland rett før første verdenskrig


Jeg tror ikke det er  kunnskaper i kjemi som inspirer til farlige eksperimenter i hjemmene. Vi kan heller være forbauset over at vi nesten aldri hører at noen av elevene/studentene har prøvet seg. De eneste unntakene har med hjemmelaget fyrverkeri å gjøre eller uvettig bruk av innkjøpt fyrverkeri.
Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.