søndag 17. juli 2011

Et råd som gir glede

Denne bloggen skal vise hvor viktig faget kjemi er. Er du skeptisk og uten kunnskaper i faget så er mitt råd:  Lær deg i hvert fall litt kjemi! Alle stoffer er kjemiske stoffer og alle endringer av stoffer er kjemiske forandringer. I en kjemisk reaksjon bytter atomer plass. Å lære kjemi betyr å lære noe om mikrokosmos: hva er atomer og molekyler og hvordan reagerer de med hverandre?

Hvordan gjør du det? Det er avhengig av hvor du er i livet. I skolen er kjemien gjemt i naturfaget som alle leser. Hvor mye kjemi du lærer avhenger av hva læreren kan, og hvilken innstilling til kjemi hun har. Dessverre har mange av lærerene selv ikke studert kjemi, og det de kan av kjemi har de lært da de leste biologi. Den kjemien er kompleks og ingen god port til kjemien.

Undersøkelser har vist at en inspirerende lærer som kan kjemi er viktig for elevenes valg videre i livet. Det gjelder valg av studieretningsfag i annen klasse i videregående skole og det gjelder valg av studium ved universitet og høyskole senere. Så lærerens innstilling til kjemi er viktig.

Men hva med godt voksne som ikke ble inspirert av en god lærer i skolen? Kan de inspireres senere til å fordype seg i kjemi? Og hva kan inspirere deg om du er en av dem? For deg vil jeg anbefale en ny bok av Svein Stølen med tittel En cocktail av kjemikalier. Svein underviser generell kjemi på UiO, og det er en god måte å lære mye kjemi. Han hadde første forelesning mandag morgen klokken 8:15, og fant da at han måtte ha en innledning som fanget interessen slik at studentene ville komme. Det lykkes han med! Det førte til at han kom med små innlegg på NRK, og nå foreligger mye av det han fant i denne boken. Her vil alle kunne se kjemiens betydning og hvor viktig kjemikunnskaper kan være i alle valgene vi gjør. Det gjelder fra hvordan vi steller hjemme og hvordan vi steller oss selv, til valg av legemidler. Og boken inneholder ikke bare kjemi men også historie og interessevekkende historier.

Dette er en bok som også kjemikere vil lære noe av. For selv om vi er kjemikere så er vi jo bare spesialister i en utvalgt, liten del av kjemien. So get the book and broaden up!

For kjemilærere er dette en skattkiste som de kan øse av i egen undervisning uansett når i uken deres kjemitimer er! Kick off med en utvalgt, alkoholfri cocktail fra Sveins bok!

Men ikke  aksepter alle enkle forklaringer, virkeligheten er kompleks og alle Sveins forklaringer behøver ikke å være riktige, så vær kritisk! Dessuten er kjemien i stadig utvikling. Nye kunnskaper gir nye forklaringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.