tirsdag 5. april 2011

To ukjente, norske kjemikere hos Marie Curie

I år skal Marie Curie feires. Chemistry International fra IUPAC har derfor viet nummer 1 i år til henne. Der har Soraya Boudia en artikkel med en liste over kvinnelige kjemikere som har arbeidet i Madame Curies laboratorium. Ellen Gleditsch er vel kjent, men det er også oppgitt to andre fra Norge: Randi Holwech og Sonja Dedichen som i hvert fall jeg aldri hadde hørt om. Randi var der i 1919-20 og Sonja i 1924-25. Etter litt detektivarbeid vet jeg nå hvem de var. Opplysningene fant jeg i studentjubileumsbøkene fra 25-års- og 50-årsjubileene deres.

Randi var født i 1890, tok artium i 1911 og ble utdannet siving fra NTH på elektrokjemisk linje. Hun praktiserte en ti års tid som kjemiker, men brøt ut og begynte å tegne og male. Hun vandret  i de fleste land i Europa og holdt flere utstillinger i Oslo før 1940 (se Aftenpostens arkiv). Hennes hobby var å vandre på landeveiene og prate med andre landstrykere. Men dessverre valgte hun feil side under krigen og ble gruppeleder i NS. Så ved 50-årsjubileet skriver hun: Er daglig i 15 år blitt snufset til av mine medborgere i Oslo. Hun giftet seg aldri. Hun døde i 1967.

Sonja var født i 1902, tok artium i 1921 og giftet seg med legen Øystein Hanneborg i 1927 og opptrer derfor senere under navnet Sonja Hanneborg. Hun studerte ved universitetet i Oslo og tok bifagseksamen i astronomi og kjemi. Hun arbeidet hos Ellen Gleditsch i 1935-38 etter å ha født tre barn 1928-31. I SciFinder finnes hun med tre publikasjoner, alle med Ernst Føyn som medforfatter og med Ellen Gleditsch som medforfatter på de to første. Den tredje publikasjonen er fra 1971. Da var Føyn professor, mannen død, barna voksne og hun  (69 år) var forskningsstipendiat (NAVF)  hos Føyn på Institutt for marin biologi. Hun døde i 1998.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.